“Zingen in een koor lukt gewoon niet meer, de woorden komen er niet goed uit”

Tineke heeft afasie, zij is getrouwd met Nico en samen delen zij graag hun ervaringen over hoe de afgelopen periode voor hun is verlopen sinds de uitbraak van het coronavirus.

Tineke is bijna gepensioneerd, een trotse oma van negen kleinkinderen en heeft een passie voor zingen in een koor. Enkele jaren geleden werd zij getroffen door een TIA. Na een nacht door te hebben gebracht in het ziekenhuis mocht zij weer naar huis. Bij thuiskomst voelde Tineke zich niet lekker en moest weer naar het ziekenhuis, daar kreeg zij een herseninfarct en werd direct geopereerd. Eenmaal bijgekomen van de operatie kon Tineke niet meer praten, ze moest het weer helemaal opnieuw leren. Tineke heeft tien dagen in het ziekenhuis gelegen en vervolgens vijf weken in een revalidatiecentrum. Een moeilijke tijd met veel veranderingen.

Tineke is er inmiddels aan gewend dat zij niet meer kan zingen in een koor maar wat is dat een gemis geweest. Na 35 jaar zingen in een koor lukt het gewoon niet meer, de woorden komen er niet goed uit. Inmiddels gaat Tineke weer naar haar koor toe maar dan vooral voor de lol en een lekker bakje koffie.

Wanneer je aan Tineke vraagt wat er voor haar allemaal veranderd is tijdens de uitbraak van het coronavirus blijft zij vrij bescheiden. Er komt niet zoveel visite meer, maar dat was voor de corona periode eigenlijk ook al zo. Meer dan vier personen tegelijk op visite zit er niet meer in. Jammer dat wel, want verjaardagen werden altijd groots gevierd. En de vakantie gaat niet meer door, maar goed, dat is voor iedereen zo. “Wij hebben een groot huis en een tuin dus zoveel last hebben we er niet van”.

Elke ochtend leest Tineke de krant, Nico moet dan boven blijven zodat er geen afleiding is. Tineke had gedacht dat lezen niet meer zou lukken maar inmiddels gaat dat aardig, ingewikkelde dingen slaat ze gewoon over. Ook kijkt zij elke avond naar het nieuws, dat gaat soms wel wat te snel maar in grote lijnen kan ze eigenlijk alles wel volgen. Zo ook het nieuws over het corona virus. Er is eigenlijk maar één ding waar Tineke zich nu zorgen over maakt, als er maar geen mondkapjesplicht komt. Dat lijkt haar vreselijk.

“Wij hebben het heel gezellig!” Is het antwoord op de vraag of Tineke ook wat heeft gemist sinds de uitbraak van het virus. Er wordt iets vaker gebruik gemaakt van videobellen met familie en vrienden en inmiddels durven ze ook weer wat meer te ondernemen. Op visite bij vrienden maar dan wel vooral buiten. Het eerste etentje buiten de deur met vrienden pakte wel wat anders uit dan verwacht. Tineke merkt dat zij soms niet wordt meegenomen in een gesprek en dat is lastig. Sommige woorden begrijpt zij ook niet meer, dan wordt het teveel en raakt ze in de war. Maar de moed zakt haar niet in de schoenen, de volgende ochtend staat Tineke op om de woorden die zij niet begrijpt op te zoeken op haar Ipad. Ook kan ze het goed voorstellen dat niet iedereen begrijpt wat het inhoudt dat zij afasie heeft, zij wist voor haar herseninfarct ook niet wat dit inhield.

Zo gek veel is er dus eigenlijk niet veranderd voor Tineke sinds de uitbraak van het virus. Wel heeft zij kaartjes gestuurd naar mensen, iets wat ze voorheen minder snel zou doen. Ook deelden zij bosjes tulpen uit in de straat aan mensen die wel wat vrolijkheid konden gebruiken. Tineke en Nico gingen dan samen naar een tulpenkweker toe en maakten daar zelf bosjes bloemen van om uit te delen in de buurt.

Nico is de man van Tineke, inmiddels gepensioneerd maar voorheen docent chemie aan het Noorderpoort en de Hanzehogeschool. Wat zij tegenwoordig zoal doen? Lekker uitgebreid de krant lezen en dat soort dingen. “Geen ingewikkelde projecten of reizen voor ons hoor. We proberen vooral gewoon van elke dag een feestje te maken! Er zijn namelijk drie bijzondere dagen in je leven en op twee dagen heb je geen enkele invloed. Dat is de dag van gister en de dag van morgen. En die ene dag die overblijft, dat is de dag van vandaag en daar heb je invloed op. Wij staan dus heel positief in het leven”.

En dat is ook te merken aan het antwoord op de vraag wat er voor Nico is veranderd sinds Tineke afasie heeft. “Ontzettend veel, ons uitgangspunt en toekomstperspectief is volstrekt anders geworden. Hoe dat dan anders is? Dat weet je niet maar we gaan ervoor dat het in ieder geval niet minder wordt”. Tineke en Nico pakken alles op waardoor zij zelf hun leven kunnen verbeteren en misschien daarmee ook anderen kunnen helpen. Zo is Tineke begonnen aan haar therapieën en Nico nam deel aan lotgenoten therapie. “Er wordt eens een traan gelaten en je inspireert en helpt elkaar, en als het een ander helpt moet je dat gewoon doen”. En voor de echte Noorderlingen onder ons; ken je dat liedje van Daniel Lohues?

Sinds de uitbraak van het virus geeft Nico aan dat zij vooral veel op elkaar waren aangewezen. Het ongeremde was weg en je moest overal bij nadenken. “Maar wat is er nou meer voor ons veranderd dan een andere burger in Nederland? Een hapje eten buiten de deur daar houden wij wel van en dat hebben we ook echt wel gemist. Maar goed, als dat het enige is waar hebben we het dan over. Wat je wel mist is dat alle activiteiten, zoals het koor, op een laag pitje staan”.

En wat het hun heeft gebracht? Nico en Tineke zijn actief betrokken bij de kerk. Zo heeft Nico samen met een paar bekenden ervoor gezorgd dat er een livestream in de kerk werd opgestart. En de bosjes tulpen natuurlijk, die hele corona periode brengt toch wel hele positieve dingen in mensen naar boven. Maar dat is niet alleen voor afasiepatiënten.

Tineke en Nico vragen zich vooral ook af wat er nu verder gaat gebeuren. Komt er een tweede golf? Welke kant gaat het op. En in één keer schiet het Tineke te binnen, “er is nog wel echt iets wat ik heb gemist”. Elke vrijdag had Tineke groepstherapie en dat kwam sinds de lockdown helemaal plat te liggen. “Het contact met lotgenoten, ja dat heb ik écht gemist”.

1 thought on “Tineke & Nico

  1. Je zou maar een dochter zijn van Tineke en Nico…., dan kan je niets anders doen dan trots zijn op hoe zij met hun veranderde situatie omgaan en er gewoon nog een leuk leven van maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *